Все още не се чувствам майка, това нормално ли е?

 •   Нищо и никой не може да ви подготви напълно за реалността на майчинството, особено ако сте мечтали прекалено дълго време за дете. Като резултат, някои майки могат да живеят с очакването "истинските" родители да пристигнат във всеки един момент, или просто да приемат действителността като игра.

  Други майки изследват подробно бебето с цел да намерят белези за някакви прилики и взаимна принадлежност. Майката може да чувства неадекватност и да приема, че тя и нейното бебе имат "лошо съответствие" когато бебето плаче прекалено, при обърканост относно режима за спане или при бавното приспособяване към новите семейни работи и програми.
   
  Какво да се прави: 
  1. Опитайте се да разберете всичко, което можете, относно развитието на малкото дете. Поведението на вашето дете може да е типично за поведението на бебетата на тази възраст.
  2. Запишете се на курс за родители или просто попитайте други родители с по-голям опит, независимо дали са осиновители или не, за да можете да получите информация и/или/ да направите необходимите корекции.
  3. Също така си вдъхнете увереност, че бебетата приемат, че личността или хората, които се грижат за тях и им осигуряват комфорт, са Мама и Татко.