Още едно изоставено бебе отиде в приемно семейство, а не в социален дом

 • 17 Сеп 2012

  Още едно изоставено новородено бебе беше настанено при приемно семейство, а не в институция, благодарение на съвместните усилия на Центъра по приемна грижа към фондация „За Нашите Деца” и органите за закрила на детето. Това е новородената Ина*, с която майката се раздели още след раждането, тъй като не е в състояние да се грижи за нея. Пенка*, приемен родител, подкрепян от фондацията, реши спешно да я приеме в дома си и така я спаси от живот на самота в дом за медико-социални грижи, където се настаняват изоставените бебета.


  Ина се ражда недоносена и остава почти месец в неонатологичното отделение на болница Шейново в София докато се стабилизира. През това време социалният работник Юлия Ангелова от Центъра по приемна грижа заедно с отделите за закрила на детето „Лозенец” и „Люлин” активно търсят приемно семейство, в което бебето да живее след като бъде изписано от болницата. Ина вече живее в семейството на приемната майка Пенка, която поема грижата за бебето, макар че вече отглежда едно приемно момиченце на 6 годинки и осиновената си дъщеря. От 5 години Пенка е избрала приемната грижа за своя мисия и професия и не се плаши от трудности. За това време, тя се е грижила общо за шест приемни деца. Със солиден опит е и много мотивирана да приема в дома си малчугани в риск като Ина и да им осигури истинско семейство и обич.


  Бебето се чувства много добре в новия си дом – храни се с голям апетит, наддава килограми, а педиатърът е уверил приемната майка, че Ина е в добро здравословно състояние. За разлика от дома за бебета, където тя щеше попадне, ако за нея не се беше намерило приемно семейство, сега тя получава индивидуално внимание - има си собствена стая, играчки, дрешки, и „мама”, която постоянно е с нея и й осигурява всичко необходимо, за да се чувства сигурна и обичана.


  „Щастлива, че още едно изоставено дете не отиде в институция, а за него се намери алтернативно семейство. Струват си усилията на всички институции и организации, стига да успеем да осигурим семейна грижа за децата в нужда”, споделя Юлия Ангелова, социален работник в Центъра по приемна грижа.
   

  *Имената са променени.